VnexTR: Bilişim Forumu

Tam Versiyon: PHP Dosyalara yazma ve silme izinleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Dosya oluşturma ya da silme gibi işlemlere girmeden önce tüm bunları yapabilmek için ihtiyacımız olan yetki ve izinlerden bahsetmek istiyorum.
PHP’de elimizi kolumuzu sallaya sallaya bir dizine ya da bir dosyaya müdahale edemeyiz. Önce bazı yetkilerimizin ya da dosyaların yazma izninin olması gerekir. Eğer lokalde kendi bilgisayarımız üzerinde çalışıyorsak varsayılan olarak izinler verilmiştir. Ama gerçek bir site hostunda güvenlik için kısıtlamalar vardır.
Çalışma yapacağımız dosyaya ya da dizine CHMOD denilen değiştirme modunu ayarlamamız gerekmektedir. CHMOD hakkında fazla detaya girmeden sadece bizim kullanacağımız kadarını anlatmak istiyorum.
Bir dosya ya da dizine, FTP ya da hostun yönetim paneli üzerinden yazma izni verebiliriz. Bu işi FTP’den yapmak için gerekli dosya ya da dizine sağ tıklayıp izin değerlerine “777” yazmamız yeterli.
CHMOD değerini 777 yaptığımız dosya ya da dizine tüm yazma, okuma ve silme izinleri vermiş oluruz. Ve bu noktada güvenlik olayına parmak basıyoruz. Malum tüm bu izinleri verince tedbirli olmak ve paronayak davranmak lazım. Sistemi kodlarken yapacaklarımıza ve yaptıklarımıza dikkat etmemiz gerekiyor.