VnexTR: Bilişim Forumu

Tam Versiyon: Şirketler Neden Facebook Boykotunda Kararlı Olmalı?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Reklam verenlerin söz verdikleri Facebook boykotu kararının arkasında durmamaları halinde insanların olumsuz ithamlarını da kabul edecekleri ortada olsa da, ipin ucunda yalnızca tüketicilerin sadakatinden fazlası olabilir.


Geçtiğimiz günlerde Stop Hate for Profit adlı sivil toplum organizasyonu, sosyal medya platformlarında nefret söylemlerine ve ayrımcılığa karşı bir boykot başlatmıştı. Bu boykot kararının ardından firmalar ama resmi ama gayrı resmi olarak bu sürece katılmış ve reklamlarını platformdan çektiklerini açıklamıştı.

Pek çok önemli firma ve reklam veren tarafından desteklenen harekete karşılık sosyal medya devinden henüz bir açıklama gelmemişti. Temmuz ayının neredeyse ortalarına gelmişken Facebook ilk adımlarını attı.


Facebook, sivil toplum temsilcileriyle görüştü

Salı günü Facebook COO’su Sheryl Sandberg, konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Paylaştığı uzun gönderide Sandberg, “Değişiklikler yapıyoruz -finansal nedenler ya da reklamcıların baskısı yüzünden değil, doğrusu bu olduğu için. Geçmiş yıllarda önemli ilerlemeler kaydettik ancak bu iş henüz bitmedi ve Facebook’un nefret dolu içerikleri bulması ve kaldırması konusundaki sorumluluğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sandberg bu noktada iki yıl süren bağımsız incelemeyi de bu ilerlemenin bir örneği olarak paylaştı. İnceleme sonuçları da 8 Temmuz’da paylaşılmıştı. Facebook COO’su ayrıca Zuckerberg ve şirket yönetiminin sivil toplum temsilcileriyle bir araya geldiğini ifade etmişti.